Vlekken op mijn terras! Hoe krijg ik alles weer schoon?
Help! Vlekken op mijn terras! Hoe krijg ik alles weer schoon?
Oei, een vlek!
Een vlek is snel gemaakt. Heb je kinderen? Dan zal je terras iets vaker worden besmeurd met vlekken en dan kan dit gaan van vallende ijsjes, modderresten onder schoenen tot verfspatten. Maar ook als je geen kinderen hebt, is een ongelukje snel gebeurd. Tijdens het barbecueën, spatten er vetvlekken op je terras of wordt er een glas wijn omgestoten.
Hoe je deze vlekken van je terras verwijdert, hangt af van de soort tegel en de vervuiling.
Betontegels of natuursteen
Hardnekkige vlekken op een gewone betontegel of op natuursteen krijg je moeilijk verwijderd, omdat de vlekken onmiddellijk in de poriën van de tegel kunnen dringen. De vlekken zullen na verloop van tijd wel vervagen, maar ondertussen zit je er wel mee. Hebt je gemorst? Dan is het dus van groot belang dat je de tegel onmiddellijk proper maakt. Een sopje van warm water en een natuurlijk zeep kan al veel doen. Ga bij hardnekkige vlekken zeker te rade bij je tegelhandelaar. Er zijn verschillende reinigingsmiddelen voor verschillende soorten vlekken beschikbaar. Ga niet zelf aan de slag met een middel dat in grootmoeders gouden boek staat. Bij foutief gebruik beschadig je namelijk het oppervlak van de tegel.
Geïmpregneerde betontegels
Bepaalde betontegels worden behandeld met een impregnant waardoor ernstige vervuiling wordt tegengegaan. Ze zijn dus net iets beter beschermd tegen vervuiling dan een gewone betontegel, maar kunnen zeker nog niet tippen aan een gecoate terrastegel.Let er op dat je vallende bladeren of plantresten niet laat liggen, maar verwijder ze dadelijk van je terras. Ook hier raden we een sopje aan van warm water en natuurlijke zeep.
Gecoate betonnen terrastegels
Er zijn ook veel tegels die zijn beschermd met een coating. Deze coating geeft je extra bescherming tegen vervuiling. Dit omdat de vlek moeilijker in de tegel kan indringen. Wijn geknoeid of een ijsje laten vallen op je gecoate terrastegel? Dan volstaat het om de vlek met een servet of een droge doek weg te nemen. Een sopje van warm water en een natuurlijke zeep gebruik je om je terras zuiver te maken. Is de vlek toch iets hardnekkiger, dan stap je over naar een gespecialiseerde milde terrasreiniger. Spoel altijd na met zuiver water.
Witte vlekken of groenaanslag op je bestrating!
Sla niet in paniek als je op je bestrating een witte kalkuitbloei ziet. Dit is een natuurlijk verschijnsel dat zich bij elk betonproduct wel voordoet. Als je geduld hebt, gaan die witte vlekken vanzelf ook weer weg. Groenaanslag is een grote ergernis. Je denkt misschien dat je dit het best met een hogedrukreiniger verwijdert, maar doe dit zeker niet. Je kan het oppervlak van de klinker beschadigen waardoor de groenaanslag nog hardnekkiger kan optreden. Laat u door een gespecialiseerde handelaar informeren welk reinigingsmiddel bij welke vervuiling past, maar wees voorzichtig met zuurhoudende middelen. U kan uw oprit ook afborstelen met warm water en een zachte zeep.
Bij twijfel... vraag bij ons naar de juiste oplossing. Voor veel vlekken is er een oplossing zonder dat u uw tegels schade aan doet.
Handel snel Wees er snel bij. Probeer de vlek direct te verwijderen. Hierdoor krijgt de vervuiling minder kans diep in de tegel te trekken. Gebruik het liefst een speciale tegelreiniger. Heb je die niet in huis, neem dan een neutrale vloerreiniger. Wees voorzichtig Wees voorzichtig met de middelen die je gebruikt. Het zou jammer zijn als je het oppervlak van de tegel beschadigd. Gebruik dus geen huis-tuin-en-keukenmiddeltjes en al helemaal geen zuurhoudende producten. Is de vlek met een tegelreiniger of eenvoudig sopje niet ter verwijderen? Informeer dan bij ons naar een speciale reiniger voor uw vlekken, deze zijn veilig in gebruik en speciaal ontwikkeld om het oppervlak van de tegels niet te beschadigen.