Een nieuwe folder met nieuwe aanbiedingen.

Deze folder is geldig van 7 mrt. 2024 t/m 1 apr. 2025.

Bestrating

Hier vindt u de meeste gestelde vragen over sierbestrating.

Kan ik zelf producten bestraten?

Uiteraard is dat mogelijk, belangrijk is dan om goed de verwerkingsadviezen op te volgen zoals omschreven in het onderhouds en verwerkingsboekje. Het beste resultaat ook voor langere termijn verkrijgt u echter door uw tuin, terras of oprit te laten bestraten door een professionele hovenier of stratenmaker.

Welke soorten sierbestrating zijn geschikt voor zwaardere belasting?

Alle beton en gebakken producten die minimaal 6 cm dik zijn, zijn geschikt voor zwaardere belasting. Deze productenzijn geschikt voor een terras of oprit. Belangrijke voorwaarde is wel dat de voorbereidende werkzaamheden (het grondwerk)  goed zijn uitgevoerd. Als het grondwerk niet goed is uitgevoerd, kunnen ook producten die 6 cm dik (of dikker) zijn, mogelijk bezwijken onder druk.

Kunnen verschillende maten gecombineerd worden?

U kunt hele leuke wildverbanden en randen creëren door met meerdere maten te werken. Wel wordt aangeraden om producten uit dezelfde serie te pakken om grote maat- en nuanceverschillen te voorkomen. Onze verkoopmedewerkers helpen u graag uitrekenen hoeveel u nodig heeft van elke maat.

Klopt de weergegeven foto met het product?

Wij doen ons uiterste best om een zo goed mogelijke weergave van de werkelijkheid te geven. Helaas is dit niet altijd mogelijk. Wij adviseren u dan ook om altijd het te bestellen product bij ons te komen bekijken of een monster aan te vragen.

Is de eventuele vergrijzing van de tuintegels bij te werken of tegen te gaan?

Doordat buitenbestrating onderhevig is aan weersinvloeden, zoals (zure) regen en ultraviolette straling, betekent dit dat de oppervlakte (kleur) van uw betonnen bestrating wordt aangetast c.q. vervaagd. Er zijn reinigingsmiddelen en impregneermiddelen, welke gemakkelijk zijn in gebruik. Zowel voor nieuwe beton bestrating als bestrating die al een tijdje ligt.

Uw bestrating heeft zo een lange(re) levensduur waardoor u optimaal kunt genieten van uw tuin.

Is uw antraciete/zwarte bestrating of zijn uw muurblokken verkleurd en toe aan een opknapbeurt? Dan biedt WS Imperial Black uitkomst. Na gebruik hechten vuil, algen en/of mos minder snel en is uw bestrating onderhoudsvriendelijker! Uw bestrating wordt weer donker van kleur en tegelijkertijd voorzien van een impregneerlaag.

Meer informatie vindt u hier

 

 

 

Waarom wordt geadviseerd om met een kleine voeg te straten?

Hiermee vangt u de spanningsverschillen op die in tegels kunnen ontstaan door weersinvloeden zoals kou en warmte. Splintervorming van tegels wordt hierdoor verkomen omdat de tegels niet strak tegen elkaar aan liggen en ook worden er kleine maatverschillen met de voeg opgevangen.

Wat houdt geïmpregneerd in?

Impregneren is het doordringen van een tegel of klinker met een middel dat de steen bestendig maakt tegen vloeibare stoffen zoals water en wijn. Hierdoor dringt er minder water in het beton waardoor algen en mossen minder snel kunnen hechten.

Wat zijn die witte vlekken op de bestrating?

U heeft nog niet zo lang geleden een nieuwe bestrating aangelegd en nu komt er witte uitslag op. Is dit erg en moet u nu uw hele bestrating of dat stuk bestrating vervangen? We kunnen u gerust stellen en de vraag hier duidelijk met “NEE” beantwoorden.

Natuurlijk proces
Bestratingmateriaal van beton is een zuiver natuurproduct. Beton bestaat uit zand, kiezel, cement en water. Cement wordt gebrand van kalk en leemhoudende stoffen. Kalk lost altijd iets op door water in de vorm van condens en regen. De ontstane oplossing verdeelt zich hierbij over het oppervlak van de bestrating. Als het vocht weer verdampt, ontstaat er een witte sluier op de bestrating.

Advies
Om dit proces enigszins te versnellen kan de bestrating regelmatig worden bevochtigd, zodat het verdampingsproces gecontinueerd blijft. De witte sluier kan eventueel deels worden verwijderd met een licht zuur middel, zoals azijn. Het ontstaan van een witte sluier is een natuurlijk proces.

Het is een fenomeen wat niet te voorspellen en helaas niet altijd te voorkomen is. Door belasting en contact met lucht zal de witte uitslag, vrijwel altijd, naar verloop van tijd vanzelf verdwijnen

Witte uitslag doet geen afbreuk aan de kwaliteit van het product en is geen reden voor reclamatie.

 

Waar moet ik op letten bij het aftrillen?

De trilplaat moet grondig worden gereinigd voor het aftrillen. Zand, cementresten en roest kunnen de bestrating vervuilen. De bestrating moet schoon zijn voordat het aftrillen kan beginnen. Getrommelde betonbestrating en gebakken bestrating kan met een metalen trilplaat worden afgetrild. Voor andere producten moeten extra voorzorgsmiddelen genomen worden. Betonstenen zonder facet en uitgewassen deklaag stenen moeten bijvoorbeeld met een trilplaat met een rubberen mat worden afgetrild.

Vraag altijd aan uw vakman of aan onze verkoopmederwerkers wat het beste advies is voor uw bestrating.

Kan ik invoegen met ophoogzand?

Wij adviseren u om uw bestrating NIET in te vegen met ophoogzand. U kunt invoegen met schoon brekerzand, zilverzand en en bij bredere voegen ook met koppelstone split, basalt inveegsplit en speciale voegmortels. Afhankelijk  van het materiaal kan onze verkoopadviseur uw adviseren wat het beste is voor uw product.

Waar moet ik op letten bij het reinigen?

Het reinigen van betonproducten met hoge drukreinigers wordt afgeraden. Door de grote kracht van de waterstraal worden cementdeeltjes langzaam weggespoten. Hierdoor kunnen de korrels los raken, waardoor het beton poreus wordt. Dit kan ten koste gaan van de kleur en de dichtheid van de steen. Hierdoor versnelt u het proces van alg en mosgroei op uw tegels. Ook het gebruik van een brander om onkruid te verwijderen of het gebruiken van dooizout kan de deklaag beschadigen. Veelal volstaat het schoonmaken van de bestrating met water en zachte (groene) zeep. Wanneer dit niet lukt, vraag dan aan onze verkoopadviseur om raad.

Wij hebben een breed assortiment van reinigers speciaal bestemd voor diverse soorten bestrating en/of vervuiling. Wij hebben deze op voorraad in onze winkel maar u kunt deze ook in onze webshop bestellen.

Hebben alle bestratingsmaterialen binnen een pak dezelfde kleur?

Groene algen en mossen op bestrating

Je kent het wel, heel je terras onder de groene aanslag. Je bestrating, vlonders en schuttingen ontkomen er niet aan.

Hoe ontstaat het?

Groene aanslag op bestrating wordt veroorzaakt door algen en mossen. Deze organismen groeien het snelst op een vochtige ondergrond en op schaduwrijke plekken. Zorgen voor meer zon in de tuin kan de groene aanslag enigszins verminderen.

Groene aanslag verwijderen

Wij gebruiken zelf de algenverwijderaar WS Green Clean. Dit is een zeer effectieve algenverwijderaar maar vooral ook makkelijk in gebruik. Het enige dat je hoeft te doen is de WS Green Clean te verdunnen met water en dit met een gieter of nevelspuit verdelen. Daarna is het enige wat u moet doen, afwachten. Juist deze snelle manier van verwijderen spreekt veel mensen aan. Uiteindelijk wil toch iedereen dat het er netjes en verzorgd uitziet zonder veel arbeid en kosten. WS Green Clean laat een onzichtbare beschermlaag achter op het materiaal dat tot 1 jaar werkzaaam is.

Groene aanslag voorkomen

Wij adviseren om WS Green Clean preventief te gebruiken op uw nieuw aangelegde sierbestrating. Uw terras blijft gegarandeerd maandenlang groene aanslag vrij. Daarna 1x per jaar de behandeling herhalen.

Gebruik geen hoge druk spuit

Er wordt nog vaak gebruik gemaakt van een hoge druk om de groene aanslag te verwijderen. Je beschadigt hierbij de bovenzijde van het bestrating. De poriën van de tegels worden als het ware opengespoten, waardoor de alg meer mogelijkheden heeft om zich vast te zetten op de steen.  Het is snelle manier om schoon te maken, maar uiteindelijk versnelt het de groei van alg.

BESTEL DIRECT ONLINE

 

 

Roestpitjes in uw bestrating.

Het kan voorkomen dat er bij de productie van uw betonproduct een klein stukje ijzer in het beton terecht komt. Daardoor kunnen roestpitjes ontstaan. U kan deze pitjes gemakkelijk verwijderen met een schroevendraaier.

Wat kan ik doen tegen vlekken van blad- en plantenresten?

Een paar hoopjes bladeren op uw terras lijkt geen probleem, totdat u ze na een aantal weken op gaat vegen. Bij sommige soorten blad blijven er dan grillige, bruine vlekken achter op uw bestrating, deze zijn heel moeilijk weg te poetsen. We hebben dan te maken met looizuur. Bepaalde bladeren zoals bijvoorbeeld van een eik bevat veel looizuur. Door al een beetje rekening te houden met de plantenkeuze kunt u al veel voorkomen. Verder kunt u natuurlijk door regelmatig het blad weg te vegen veel vlekken voorkomen. Als u toe bent aan nieuwe bestrating en staan er bij u in de tuin veel bomen, koop dan een tegel met een goede coating of een keramische tuintegel. U zult nog steeds vlekken zien maar deze zijn eenvoudiger en sneller te verwijderen door de extra bescherming. Ga vooral nooit de vlekken te lijf met een hogedrukreiniger. Dit zal niet of slecht werken en uw tegels beschadigen. Heeft u last van vlekken die door looizuur veroorzaakt worden, wacht dan rustig want omdat we hier met een organische vervuiling te maken hebben zal het zichzelf langzaam oplossen. Veel zon zal er voor zorgen dat de vlekken sneller verdwijnen.

Bij hardnekkige organische vervuiling en groene aanslag kunt u gebruik maken van de reinigings- en onderhoudsproducten die daar specifiek voor ontwikkeld zijn, zoals Lithofin en WS Products. Houdt u zich daarbij altijd aan de instructies van de fabrikant van de door u gebruikte bestratingsmaterialen en aan de instructies van de leverancier van het betreffende onderhouds- of reinigingsmiddel, zoals vermeld op de verpakking.

Komen haarscheurtjes voor in tegels?

Haarscheurtjes ontstaan tijdens het uitharden van het beton en kunnen zichtbaar zijn als het product vochtig is. Een product wordt niet geruild omdat er een haarscheur zichtbaar is.

Waarom verzakt de bestrating in mijn tuin of oprit?

  • Door te zware belasting van een slecht voorbereide ondergrond.
  • Door stenen/tegels te vlijen (= neerleggen van de stenen/tegels) i.p.v. te straten/tegelen met een straat- dan wel tegelhamer. Hierdoor wordt de ondergrond niet verdicht, waardoor er al na 6 maanden verzakkingen kunnen optreden.
  • Door gebrekkige opsluiting om de bestrating heen of het geheel ontbreken hiervan.
  • Door mollen/mieren die de ondergrond destabiliseren.
  • Per provincie verschit de onderlaag (veengrond, kleigrond, etc.)

Wat is hydrofobe?

Hydrofobe: het water en vuilafstotend maken van beton bestrating

Wat is Coat protection?

Coat protection: de betonbestrating wordt voorzien van een transparante beschermlaag, deze beschermlaag zorgt ervoor dat vocht en vuil geen kans krijgen.

Is het mogelijk een lineair wildverband te gebruiken voor mijn oprit?

Jazeker kan dat! Het is dan wel noodzakelijk het lineaire wildverband te laten leggen door een professionele verwerker. Doet u dit, dan kunt u het lineair wildverband prima gebruiken voor uw oprit!

Waar dien ik rekening mee te houden bij het verwerken van geprofileerde stenen

Wanneer u geprofileerde stenen gaat verwerken dient u rekening te houden met het profiel en hoe deze het best tot zijn recht komt. Het is raadzaam bij sommige soorten de stenen altijd met de structuur mee te verwerken in een en dezelfde richting.